Translate

Donnerstag, 2. Februar 2012

Oliver Basille, über die mangelhafte Presse Freiheit in Albanien

 Olivier Basille, ist der zuständige Mann in der EU, für "Freie Medien", und Medien Freiheit. In einem Artikel bei der Deutschen Welle, wir erneut Albanien kritisiert, was in der Statistik 16 Plätze verlor, für eine freie Presse. Auch der Journalist Fatos Mahmutaj, kommt zu Worte, auf den am 21. Januar 2011 gezielt geschossen wurde und der deshalb in Belgien Politischen Asyl erhielt.

In Albanien geht es in allen Bereichen bergab, was ein "Faile State" ist, wo willkürliche, korrupte und inkompetente Richter, machen was sie wollen, was erneut der Sache: Naum Dishio, ein Vertreter der Griechischen Minderheit die EU beschäftigt.


29.01.2012 Basille: I pamundur anëtarësimi në BE me gjendjen aktuale të lirisë së shtypit në Shqipëri

Reporterëve pa Kufij: Politika e ka bërë censusrën të ligjshme në Shqipëri. Oliver Basille, nga kjo organizatë, thotë për DW, se për BE-në një shtyp i lirë është shumë i rëndësishëm.


Në raportin aktual mbi Indeksin e Lirisë së Shtypit për vitin 2011 Shqipëria, në krahasim me vitin 2010, ka bërë një regres prej 16-të vendesh në klasifikimin e publikuar nga organizata Reporterët pa Kufij. Por çfarë ka ndodhur me median në Shqipëri gjatë vitit 2011 për të sjelllë këtë regres? Olivier Basille, Shefi i Marrdhënieve me Institucionet Europiane pranë Reporterëve pa Kufij, është një njohës i mirë, jo vetëm i rajonit, por edhe i Shqipërisë. Sipas tij problemet kanë qenë të shumta duke nisur që nga kriza politike që sjell pasoja edhe në media, deri tek krimi i orgnazuar.
Media dhe drejtësia
"Nuk mund të flasim për një shtyp të lirë. Numri i gazetarëve të paditur është shtuar ndjeshëm. Politikanët janë bërë shumë të zgjuar. Ata thonë që nuk ka censurë politike në Shqipëri dhe kjo është pjesërisht e vërtetë, sepse ata e kanë bërë censurën të ligjshme. Politika thotë se nuk ka burg për gazetarët, por gjykatat vendosin gjoba shumë të larta, që është e pamundur për t'i paguar. Duke qenë se gazetarët në Shqipëri janë të pambrojtur, ata e rrisin nivelin e autocensurës dhe nuk ivestigojnë, sepse e dinë që do të paditen dhe do të humbasin përpara drejtësisë. Kështu që për shumë çështje nuk shkruajnë, nuk investigojnë dhe shumë informacione mbeten në errësirë, " thotë Basille në intervistën për Deutsche Welle-n (DW).
Olivier Basille, Olivier Basille, Shefi i Marrdhënieve me Institucionet Europiane pranë Reporterëve pa KufijOlivier Basille, Olivier Basille, Shefi i Marrdhënieve me Institucionet Europiane pranë Reporterëve pa Kufij
Ai thekson se censura është bërë e ligjshme në Shqipëri, sepse në të shumtën e rasteve gazetarët kanë humbur gjyqet dhe ky është një mesazh i qartë se nëse ti shkruan për një gjë, do të paditesh dhe do të humbasësh para drejtësisë. "Sistemi i drejtësisë është gjithnjë e më shumë i komplikuar dhe kundër lirisë së informacionit."
Një problem i tillë në median shqiptare e thekson edhe nga Kryetari i Unionit të Gazetarëve Shqiptarë, Aleksandër Çipa. Ai shprehet për Deutsche Welle se proceset gjyqësore ndaj gazetarëve dy vitet e fundit janë shtuar së tepërmi. "Në dy vitet e fundit janë shtuar shumë proceset gjyqësore ndaj gazetarëve. Vazhdojnë në një maratonë të përhershme dhe kjo ndikon negativisht tek puna e gazetarit. Në këto procese kërkohet penalitet financiar i gazetarit me shuma marramendëse, aq sa ata marrin për 10 vjet punë. Proceset ndaj gazetarëve nuk duhet të shëndërrohen në pengesë për mision e tij."
Për Olivier Basille, në këtë pikë hyn në "lojë" edhe krimi i organizuar, që sipas tij në Shqipëri ka shumë ndikim në media. "Gazetarët nuk janë në gjendie të paguajnë mijra e mijra euro dhe më pas duhet t'i drejtohen dikujt për të siguruar këto para. Kjo është mënyra se si krimi i organizuar hyn në media, sepse ata janë të vetmit që mund të paguajnë. Ajo që na shqetëson në Shqipëri është krimi i organizuar, që fiton akoma më shumë fuqi. Ky problem nuk është vetëm në Shqipëri, por edhe në Bullgari, Mal të Zi, Serbi e Kosovë. Ata njerëz kanë paratë dhe fitojnë gjithnjë e më shumë fuqi mbi median," thotë Basille.
Mahmutaj: Nuk mund të thuhet se në Shqipëri ka fjalë të lirë
Gazetari Fatos Mahmutaj Gazetari Fatos Mahmutaj
Gazetari shqiptar Fatos Mahmutaj ka mbuluar për 14 vjet çështjet e drejtësisë në media të ndryshme, por sipas tij sot nuk mund të thuhet se në Shqipëri ka fjalë të lirë.
Ai është njëri prej të plagosurve gjatë protestës së opozitës më 21 janar 2011 në Tiranë. Në çastin që ndodhej në detyrë duke raportuar mbi ngjarjen, ai mori një plumb në dorën e djathtë. Sot ai ka një vit që është azilant politik në Belgjikë, sepse Shipëria nuk ishte më një vend i sigurtë për të. Në një intervistë për Deutsche Welle ai tregon se çfarë ndodhi atë ditë dhe cilat qenë pasojat. "Unë u qëllova nga ushtarët e Gardës së Republikës së Shqipërisë, por një gjë e tillë nuk mu lejua ta thoja në median ku punoja edhe pse kam shkuar i gjakosur në redaksi. U detyrova të largohesha nga ai televizion. Ato që unë pashë atë ditë dhe atë se çfarë më ndodhi e tregova gjatë një interviste në një televizion tjetër dhe aty nisën problemet. Dy ditë më pas më kanë kërcënuar me jetë duke më thënë se isha duke folur shumë. Pas kësaj situate ku mu rrezikua jeta, vendosa të ikja menjëherë nga Shqipëria sepse nuk isha më i sigurtë," tregon ai.  "E vërteta është gjëja më me vlerë për mua. Nuk jam pishman për vuajtjet që jam duke kaluar larg familjes dhe larg 14 viteve investim në profesionin tim. I marr përsipër rreziqet dhe së vërtetës nuk i ndahem, gjë që duhet ta bëjnë edhe shumë kolegë në Shqipëri", nënvizon Mahmutaj.
...................
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15700980,00.html

February 2, 2012


The European Parliament, raises the issue of Naum Dishio
"Challenges and illegal practices of the Albanian authorities against the Greek minority in Albania to put his question to the European Commission" declared MEP Giorgos Koumoutsakos.


The story, was denounces by the Greek MEP Georgeos Koumoutsakos, in European Parliament declared that " On Friday, January 27, 2012, a group of men of Albanian police, violating every concept of rule of law, without falling arrest Prosecutors violently invaded and covered persons in the residence of the President of the minority organization" Omonia". for the Region of Korca and Vice Politic Party "National Greek Minority in the Future (MEGA), Mr. Nahum Ntiso. Indeed caused serious damage within the house. " "These facts," adds Mr. Koumoutsakos, "then became a clearly unfounded accusations of alleged" desecration of graves "in Korca Bompostitsa-which is a deliberate distortion of facts, which have nothing to do with the fabricated charges against the Greek origin Albanian citizen, Nahum Ntiso. "
As noted by SW MEP, the case Ntiso is the latest episode in a series actions of the Albanian authorities against the Greek minority, such as those experienced during the recent inventory process Census. Notes indeed, that such practices by the Albanian authorities apply primarily to areas of the Albanian state refuses to recognize the existence of Greek National Minority (for example regions of Korca, Premetis, Leskoviki, Himara etc.).


On this basis, the European Commission asks it is aware of these facts and if it considers that Albania, which seeks to be a candidate for EU accession country, meets the criteria for full respect for human rights and to protect the rights of Minorities.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen