Translate

Freitag, 13. November 2009

EU Parlament stimmt einer Visa Freiheit für Albanien eventuell für 2010 schon zu

Zentrale Dinge und Forderungen stellt das EU Parlament.

A) nur für Inhaber Biometrischer Pässe
B) Küsten Kontrolle gegen den Schmuggel, womit die Police Kufitare aufgewertet wird

     2009 war durchaus ein Erfolgs Jahr, als zum ersten Mal nach Boot Registrierung Albanische Sport
     Boote wieder fahren durften. Wenige versuchten erneut in das Schmuggel Geschäft einzusteigen.
     Undizipliniert waren vor allem erneut Kosovaren Gangs, mit Motor Scooter, wo erneut auch
     Menschen zu Tode gefahren wurden. Und dann wie immer die Super Idioten der Albaner Mafia
     in Sarande. Vor allem die Funktion des Yachthafen von Durres, "Porto Germane" zeigte den
     Behörden auf, wie die Sicherheit in Zukunft gehandhabt wird und wie sich Fischer und Sport Boot 
     Besitzer zu verhalten haben. Man wird sich bei der Küsten Sicherheit unverändert am Yachthafen
     der Marina Durres Sh.P.K. orientieren.
C) Die Funktion des Militärs muss gewährleistet sein.“Vizat” Qeveria e opozita replika lidhur me fatin e ShqipërisëTIRANE- Një ditë pasi Parlamenti Europian i hapi dritën jeshile tre vendeve të rajonit për të lëvizur lirshëm në Bashkimin Europian, politika shqiptare është përfshirë nga replika lidhur me fatin e Shqipërisë në këtë drejtim. Qeveria e përfaqësuar nga Ministri i Brendshëm Lulëzim Basha, gjatë një seminari për rrëzimin e murit të Berlinit e ka lexuar qëndrimin e Europës si vlerësim maksimal për hapat e hedhur nga vendi ynë.

“Që nga periudha e fundit e inspektimit, kur Shqipëria nuk numëronte asnjë pasaportë biometrike, që prej ditës së pardjeshme ne muërojmë afro çerek milionë pasaporta biometrike. Në vetëm 4 muaj Shqipëria ka realizuar një hap gjigand përsa i përket këtij kushti themelor e vendimtar për liberalizimin e vizave. Kontrolli i bregdetit nga kaluar nga një funksion ushtarak në një funksion plotësisht civil i cili do të plotësojë e do të konsolidojë edhe më tej praktikën e shkëlqyer shqiptare e cila katër vitet e fundit arriti të reduktonte me mbi 95% trafikun e paligjshëm.” u shpreh Basha.

Por opozita nuk ndan të njëjtin qëndrim me qeverinë, lidhur me rezultatet e arritura për liberalizimin e vizave. Deputeti Ditmir Bushati deklaroi se ekzekutivi ka dështuar me reformat, ndërsa mbështeti maksimalisht lëvizjen e lirë të shqiptarëve në BE në kohën më të shpejtë të mundshme.

“Zbatimet e programit antikorrupsion për imunitarët e oborrit qeveritar, garantimin e qëndrueshmërisë së stafit në policinë e shtetit për të cilën partnerët ndërkombëtarë kanë treguar një vëmendje të vecantë me fonde dhe trajnime. Heqjen dorë nga praktikat abuzive të emërim- shkarkimeve që e kanë kthyer policinë në një shkop në duart e pushtetit. Zbatimin e planit të veprimit për menaxhimin e integruar të kufijve lidhur me aspektet e krimit ndërkufitar si dhe bashkëpunimin mes agjencive në luftën kundër krimit të organizuar dhe heqjen dorë nga shantazimi i drejtësisë.” theksoi Bushati.

Bashkimi Europian e ka cilësuar konsensusin politik si një prej pikave kyce për ti hapur dritën jeshile liberalizimit të vizave për Shqipërinë. Sipas deklaratave paraprake të zyrtarëve të lartë europianë një gjë e tillë mund të ndodhë vetëm në verën e vitit 2010, kur pas Bosnjës, Shqipëria është i vetmi vend në Europë i mbetur pa viza.
(e.n/News24/BalkanWeb)


2 Kommentare:

 1. Das war wohl Nichts, weil es sich als Show Theater, eines Staates, wo Nicht funktioniert heraus stellt.

  AntwortenLöschen
 2. Kosovo analyst Muharrem Nitaj says leaving the young country out of the integration process, while countries surrounding Kosovo are part of it, is nonsensical.

  "The fact that there is an EU Mission in Kosovo with a few thousand people, a UN Mission and a peacekeeping NATO military mission in Kosovo, and the country is left aside in the visa liberalisation process, talks more about the failure of Europe than the failure of Kosovo," Nitaj told SETimes.

  He says Kosovo is not worse than the rest of the region when it comes to economic development, security, legal infrastructure or other process preconditions.

  "If the EU cannot reach a consensus on such a sensible issue, then it's a reflection more of the problems within the EU than in Kosovo…the EU hesitation is counterproductive because it can also encourage illegal border crossing from the countries in the region," says Nitaj.

  http://setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/en_GB/features/setimes/features/2010/08/12/feature-02

  AntwortenLöschen